Welcome to the new Linux Foundation Forum!

Lab 3.2 Devstack fails with cinder

Hello,

I have tried several times to build my Devstack environement in Lab 3.2 with no success. Can you help?

 

Using the local.conf that is listed in the lab notes, building the stack fails at cinder. See the last lines of the log below.

2016-08-16 13:00:23.471 | +functions:wait_for_service:396            rval=124

2016-08-16 13:00:23.488 | +functions:wait_for_service:401            time_stop wait_for_ser

vice

2016-08-16 13:00:23.505 | +functions-common:time_stop:2372           local name

2016-08-16 13:00:23.522 | +functions-common:time_stop:2373           local end_time

2016-08-16 13:00:23.538 | +functions-common:time_stop:2374           local elapsed_time

2016-08-16 13:00:23.555 | +functions-common:time_stop:2375           local total

2016-08-16 13:00:23.572 | +functions-common:time_stop:2376           local start_time

2016-08-16 13:00:23.588 | +functions-common:time_stop:2378           name=wait_for_service

2016-08-16 13:00:23.605 | +functions-common:time_stop:2379           start_time=1471352363

2016-08-16 13:00:23.622 | +functions-common:time_stop:2381           [[ -z 1471352363 ]]

2016-08-16 13:00:23.647 | ++functions-common:time_stop:2384           date +%s

2016-08-16 13:00:23.666 | +functions-common:time_stop:2384           end_time=1471352423

2016-08-16 13:00:23.683 | +functions-common:time_stop:2385           elapsed_time=60

2016-08-16 13:00:23.700 | +functions-common:time_stop:2386           total=0

2016-08-16 13:00:23.716 | +functions-common:time_stop:2388           _TIME_START[$name]=

2016-08-16 13:00:23.733 | +functions-common:time_stop:2389           _TIME_TOTAL[$name]=60

2016-08-16 13:00:23.750 | +functions:wait_for_service:402            return 124

2016-08-16 13:00:23.766 | +lib/cinder:start_cinder:523               die 523 'c-api did not

 start'

2016-08-16 13:00:23.784 | +functions-common:die:186                  local exitcode=0

2016-08-16 13:00:23.801 | [Call Trace]

2016-08-16 13:00:23.801 | ./stack.sh:1263:start_cinder

2016-08-16 13:00:23.802 | /home/ubuntu/devstack/lib/cinder:523:die

2016-08-16 13:00:23.812 | [ERROR] /home/ubuntu/devstack/lib/cinder:523 c-api did not start

2016-08-16 13:00:24.819 | Error on exit

[email protected]:~/devstack$

 

I tried to unstack and clean a couple times. I tried again after rebooting Comput-node. I restarted the lab environment fresh also. I attempted a couple of fixes from Google searches but nothing has got me past this point. After being stuck on this lab for a second day I have decided to seek help.

 

Let me know if there are things that I can try or answer for you. Thanks.

 

 

Comments

  • serewiczserewicz Posts: 500

    I just ran a devstack install without issue outside of the lab environment, so I think there may be an issue with the provided storage. I will investigate further and bring back information as soon as I figure out the root cause.

    Thank you.

  • Any update on this Cinder problem on lab 3.2? I tried to stack again using the Liberty-stable devstack library but it still failed at the same spot.

  • wayno123wayno123 Posts: 5
    edited August 2016

    When trying to run some "openstack" commands in lab 3.3, it is possible that there are more Cinder issues. I just wanted to pass this infor along to you. 



    (openstack) volume create --size 1 volumeA

    Unable to establish connection to http://192.168.97.1:8776/v2/13da684877bd4ebf9542038e4a305bef/volumes

    from (openstack) calatolg list

    ...

    | cinder      | volume         | RegionOne                                                |

    |             |                |   publicURL: http://192.168.97.1:8776/v1/13da684877bd4eb |

    |             |                | f9542038e4a305bef                                        |

    |             |                |   internalURL: http://192.168.97.1:8776/v1/13da684877bd4 |

    |             |                | ebf9542038e4a305bef                                      |

    |             |                |   adminURL: http://192.168.97.1:8776/v1/13da684877bd4ebf |

    |             |                | 9542038e4a305bef                                         |



    It seens there is a Cinder endpoint created, but "volume create" command can not communicate with Cinder.

    I hope this is helpful in some way.

  • serewiczserewicz Posts: 500
    edited August 2016

    Hello, 

    After invistigating it looks like Neutron changes cause several knock-on issues. I have just run the lab using the git clone commands but appending the -b stable/liberty to make sure a version that still uses Nova networking is used. 

    If you run the lab as written in the book, but only with a slightly different git clone command and you receive this error again, please let us know.

    Thank you for bringing this to our attention. 

Sign In or Register to comment.