Welcome to the new Linux Foundation Forum!

Lab 11.1 --Ceph- cannot deploy OSD

In step "ceph-deploy osd create --data /dev/xvdb storage1"
Got the error

[storage1][INFO ] Running command: sudo /usr/sbin/ceph-volume --cluster ceph lvm create --bluestore --data /dev/xvdb
[storage1][WARNIN] usage: ceph-volume lvm create [-h] --data DATA [--filestore]
[storage1][WARNIN] [--journal JOURNAL] [--bluestore]
[storage1][WARNIN] [--block.db BLOCK_DB] [--block.wal BLOCK_WAL]
[storage1][WARNIN] [--osd-id OSD_ID] [--osd-fsid OSD_FSID]
[storage1][WARNIN] [--crush-device-class CRUSH_DEVICE_CLASS]
[storage1][WARNIN] [--dmcrypt] [--no-systemd]
[storage1][WARNIN] ceph-volume lvm create: error: Argument (device) does not exist: /dev/xvdb
[storage1][ERROR ] RuntimeError: command returned non-zero exit status: 2
[ceph_deploy.osd][ERROR ] Failed to execute command: /usr/sbin/ceph-volume --cluster ceph lvm create --bluestore --data /dev/xvdb


I did not find /dev/xvdb in any of the nodes. So I tried with /dev/vdb which is available
In this case I got the errors
****.
...storage1][INFO ] Running command: sudo /usr/sbin/ceph-volume --cluster ceph lvm create --bluestore --data /dev/vdb
[storage1][WARNIN] No data was received after 300 seconds, disconnecting...
[storage1][INFO ] checking OSD status...
-----****
and no OSD was created

I ran the ceph-volume command separately to test it and saw this output
__
sudo /usr/sbin/ceph-volume --cluster ceph lvm create --bluestore --data /dev/vdb
Running command: /bin/ceph-authtool --gen-print-key
Running command: /bin/ceph --cluster ceph --name client.bootstrap-osd --keyring /var/lib/ceph/bootstrap-osd/ceph.keyring -i - osd new 21312e4b-6123-4a24-b290-7238fff7a819
stderr: 2018-10-19 19:10:25.849490 7f74c7383700 -1 auth: unable to find a keyring on /var/lib/ceph/bootstrap-osd/ceph.keyring: (2) No such file or directory
stderr: 2018-10-19 19:10:25.849515 7f74c7383700 -1 monclient: ERROR: missing keyring, cannot use cephx for authentication
stderr: 2018-10-19 19:10:25.849517 7f74c7383700 0 librados: client.bootstrap-osd initialization error (2) No such file or directory
stderr: [errno 2] error connecting to the cluster
--> RuntimeError: Unable to create a new OSD id
__

Comments

  • serewiczserewicz Posts: 393

    Hello,

    Which version of the ceph software were you using?

    Regards,

  • jpujarijpujari Posts: 8

    I did not note that down. It is certainly Luminous release. I was trying the steps yesterday am -- 10/19

  • eddelsieddelsi Posts: 6

    Hi all,

    I am also trying to deploy the first OSD on storage1 without success and following output:

    [[email protected] ceph-cluster]$ ceph-deploy osd create --data /dev/vdb storage1
    [ceph_deploy.conf][DEBUG ] found configuration file at: /home/ceph/.cephdeploy.conf
    [ceph_deploy.cli][INFO ] Invoked (2.0.1): /bin/ceph-deploy osd create --data /dev/vdb storage1
    [ceph_deploy.cli][INFO ] ceph-deploy options:
    [ceph_deploy.cli][INFO ] verbose : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] bluestore : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] cd_conf : <ceph_deploy.conf.cephdeploy.Conf instance at 0x7f51be49c128>
    [ceph_deploy.cli][INFO ] cluster : ceph
    [ceph_deploy.cli][INFO ] fs_type : xfs
    [ceph_deploy.cli][INFO ] block_wal : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] default_release : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] username : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] journal : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] subcommand : create
    [ceph_deploy.cli][INFO ] host : storage1
    [ceph_deploy.cli][INFO ] filestore : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] func :
    [ceph_deploy.cli][INFO ] ceph_conf : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] zap_disk : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] data : /dev/vdb
    [ceph_deploy.cli][INFO ] block_db : None
    [ceph_deploy.cli][INFO ] dmcrypt : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] overwrite_conf : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] dmcrypt_key_dir : /etc/ceph/dmcrypt-keys
    [ceph_deploy.cli][INFO ] quiet : False
    [ceph_deploy.cli][INFO ] debug : False
    [ceph_deploy.osd][DEBUG ] Creating OSD on cluster ceph with data device /dev/vdb
    [storage1][DEBUG ] connection detected need for sudo
    [storage1][DEBUG ] connected to host: storage1
    [storage1][DEBUG ] detect platform information from remote host
    [storage1][DEBUG ] detect machine type
    [storage1][DEBUG ] find the location of an executable
    [ceph_deploy.osd][INFO ] Distro info: CentOS Linux 7.5.1804 Core
    [ceph_deploy.osd][DEBUG ] Deploying osd to storage1
    [storage1][DEBUG ] write cluster configuration to /etc/ceph/{cluster}.conf
    [storage1][DEBUG ] find the location of an executable
    [storage1][INFO ] Running command: sudo /usr/sbin/ceph-volume --cluster ceph lvm create --bluestore --data /dev/vdb
    [storage1][WARNIN] No data was received after 300 seconds, disconnecting...
    [storage1][INFO ] checking OSD status...
    [storage1][DEBUG ] find the location of an executable
    [storage1][INFO ] Running command: sudo /bin/ceph --cluster=ceph osd stat --format=json
    [storage1][WARNIN] No data was received after 300 seconds, disconnecting...
    [ceph_deploy.osd][DEBUG ] Host storage1 is now ready for osd use.

    "ceph -s" shows, that no OSD is available:

    [[email protected] ceph-cluster]$ ceph -s
    cluster:
    id: 8277a806-cb9e-467d-9187-12513849feea
    health: HEALTH_OK

    services:
    mon: 1 daemons, quorum rdo-cc
    mgr: rdo-cc(active)
    osd: 0 osds: 0 up, 0 in

    data:
    pools: 0 pools, 0 pgs
    objects: 0 objects, 0B
    usage: 0B used, 0B / 0B avail
    pgs:

    [[email protected] ceph-cluster]$

    Cheers!

  • eddelsieddelsi Posts: 6

    I just found the fix/workaround "sudo iptables -F" in annother thread, which helped...

    Cheers! Elvis

Sign In or Register to comment.