Welcome to the Linux Foundation Forum!

Lab3: No sql_connection parameter is established

Options
clesio
clesio Posts: 2

Hi,

I can't run any instance in lab3 (devOS1, devOS3) due to the error: No sql_connection parameter is established.

Is it just me or do we have an issue in the lab?

Tried lab4 and have the same issue:

Message
No sql_connection parameter is established
Code
500
Details
File "/opt/stack/nova/nova/conductor/manager.py", line 554, in build_instances context, spec_obj, instance_uuids) File "/opt/stack/nova/nova/conductor/manager.py", line 633, in _schedule_instances scheduler_utils.setup_instance_group(context, request_spec) File "/opt/stack/nova/nova/scheduler/utils.py", line 565, in setup_instance_group group_info = _get_group_details(context, instance_uuid, group_hosts) File "/opt/stack/nova/nova/scheduler/utils.py", line 522, in _get_group_details instance_uuid) File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_versionedobjects/base.py", line 184, in wrapper result = fn(cls, context, *args, **kwargs) File "/opt/stack/nova/nova/objects/instance_group.py", line 331, in get_by_instance_uuid db_group = cls._get_from_db_by_instance(context, instance_uuid) File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 978, in wrapper with self._transaction_scope(context): File "/usr/lib/python2.7/contextlib.py", line 17, in __enter__ return self.gen.next() File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 1028, in _transaction_scope context=context) as resource: File "/usr/lib/python2.7/contextlib.py", line 17, in __enter__ return self.gen.next() File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 633, in _session bind=self.connection, mode=self.mode) File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 398, in _create_session self._start() File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 484, in _start engine_args, maker_args) File "/usr/local/lib/python2.7/dist-packages/oslo_db/sqlalchemy/enginefacade.py", line 506, in _setup_for_connection "No sql_connection parameter is established")

 

Comments

  • SthephaneAris
    SthephaneAris Posts: 3
    edited March 2018
    Options
    Did you find any solution? I have the same issue
  • fcioanca
    fcioanca Posts: 1,930
    Options

    Hi! Thank you for bringing this to our attention. Our team is working on it.

  • serewicz
    serewicz Posts: 1,000
    edited March 2018
    Options

    Hello,

    A couple of days ago python had an update which has caused issues with OpenStack, in this case the devstack@q-agt.service. If you run systemctl status devstack@q-agt.service you will see it fails with a python error. Until a proper fix is made there are two main options. Use a later lab RDO deployment, but the steps from lab 3. It should be very similar, then you can see the same steps again once DevStack is fixed.   Another possible fix is to edit a configuration file inside the neutron git directory and declare an older version of python be used. 

    Hopefully the python community fixes the issue and pushes out a new version shortly. An updated system would then no longer have this issue.

    Regards,

  • clesio
    clesio Posts: 2
    edited March 2018
    Options

    Hi,

    Thank you for your response.

    Did you do something? 'cause lab3 is working now.

    regards,

    Clesio

     

  • serewicz
    serewicz Posts: 1,000
    edited March 2018
    Options

    Hello,

    Our team had yet to configure DevStack to use a previous verion of Python in the lab environment, which should have been a fix. Most likely it was the Python community who pushed out the fix. 

    Glad to hear its working. Thank you for letting us know.

    Regards,

  • SthephaneAris
    Options

    the same issue in LAB 3.2  in the creation of the new node

  • serewicz
    serewicz Posts: 1,000
    edited March 2018
    Options

    Hello SthephaneAris, 

    From your previous reply I think you are having the same issue with neutron due to a python version issue. Did you just try to complete the step prior to posting, or had it been some time since you had the error? I ask because it would seem there were some recent changes that fixed other errors. 

    If is is a recent error, could you indicated which step and the details of the error to aid in troubleshooting?

    Regards,

     

Categories

Upcoming Training